Monday, 5 December 2011

Guardian Angel 2

1..2..3 Righto on!

Kedengaran Letto-Cinta Bersabarlah beralun lembut di sekeliling taman Rumah berkembar dua tingkat.Kalaupun Hawa hanya mampu mendengar-melihat, tapi dia tahu Hadi sedaya upaya menghias sekeliling taman itu menjadi seindah mungkin.Hadi Firman, Hawa tak pernah fikir yang Hawa akan disayangi oleh lelaki sebaik Hadi.Hawa tahu yang Hawa tak sempurna.Tapi, Hawa cukup tahu yang awak adalah manusia yang cukup sempurna.Kerana persahabatan dan pertemanan kita yang cuba dibawa seikhlas mungkin mencerakinkan segalanya jadi satu yang indah.

Gaun putih-kuning separas lutut dengan balutan white rose by Lily di tangan kelihatan cantik menggambarkan suci hati Hawa.Rambut ikal yang dilepas sama seperti pertemuan pertama dulu.Hawa tak pernah berubah.Mungkin cuma kedewasaan yang mendidik dia lebih sopan.Itu Hawa Dayana yang Hadi kenal lebih lima belas tahun dulu.

"Happy Birthday yang ke dua puluh lima Hawa Dayana.Sorry Hadi tak dapat jemput kawan-kawan."

"Hawa tak kisah.Awak buat semua ni pun cukup dah untuk Hawa."

Dah beberapa bulan Hawa dan Hadi berhubung melalui Email dan Yahoo Messenger.Hadi bekerja sebagai Architect di Bangi.Hawa masih tinggal di Johor.Membuka butik berjenama sendiri. H&H boutique cukup untuk buat hidup Hawa lebih ceria bila ketiadaan Hadi.

Tangan Hawa diatas meja Hadi capai.Dipegang untuk berdiri dan menari seiring lagu cinta bersabarlah yang entah bila akan tamat.Suara lembut Letto buat Hadi dan Hawa seolah berada di dunia sendiri.

Seakan mimpi, yang terasa tak mahu dibangun lagi.

Beberapa minit kemudian, Hadi meletakkan kotak sebesar telapak tangan di tangan Hawa.Saat kotak itu dibuka, terjatuh nota kecil berbentuk hati.

Let's play a game,And there's your present at the end, mem.

Serentak, mata Hawa ditutup dan kaki dibawa melangkah tiga langkah kedepan.Hawa tersenyum.Tiga langkah lagi, dan langkah terakhir sekali gus melorotkan ikatan di mata.

Pandangan pertama Hawa melihat kotak empat segi warna coklat.Tubuh dibawa seiring pandangan mata.Mawar putih yang terdapat di atas kotak diangkat.Kotak dibuka dan terdapat sekeping kad biru laut di atas sekali.

I heart you Sweetheart.

Kad yang kedua,

Will never left you and will be with you till old, Be your guardian Angel.Forever.

Kad yang ketiga, yang terkecil sekali,

Will you marry me?Till the end of my life be my one and only.Will you?

Kedengaran suara Hadi dibelakang,

"Hawa, sini."

Pandangan Hawa dibawa menatap mata Hadi.

"Will you?"
'Till the end.'

Makan malam itu akhirnya berakhir.Ketawa Hawa-Hadi menceriakan suasana sepi.

Walau sehari ku tak berhenti
Untuk mencari bunga hati

Walau tak ku punya
Tapi ku percaya cinta itu indah
Walau tak terlihat
Tapi ku percaya cinta itu indah

rasa cinta bersabarlah menantinya

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Suasana taman dengan kehadiran budak-budak tidak sama seperti suasaa sunyi dua puluh tahun dulu yang akhirnya membuka cerita Hawa-Hadi.-Hawa-Adi.Berkata dengan jiwa dan bukan kata.Teman tanpa suara.

"Heh awak, termenung ingatkan orang yang dekat hm?"

'Perasa-an lebih dia ni tahu?'
 
"Nah."

Nokia E71 bertukar tangan.Kelihatan gambar Hawa tadi diambil.Hadi tersenyum.

'Awak ambil gambar orang tanpa kebenaran.'

"Mana ada.Tu gambar Hawa Dayana."

'Awak nak kena ye?'

"Kena apa ye awak?"

'Tak nak layan awak lagi.'


Tangan Hadi meletakkan sulaman white roses by Lily di kepala Hawa.Rambut ikal ikatan ekor kuda dileraikan ikatannya.Sengaka dilepaskan ikatan rambut Hawa.

'Awak, penat tau hawa ikat.'

"This is my Hawa Dayana yaw.Muka kelat tu cuba senyum, nanti white roses ni pun layu tau tak dengan haba panas dekat kepala tu."

Hawa tetap diam.Sengaja menduga Hadi.Jarang dapat berjumpa dengan Hadi akhir-akhir ini.Dan sengaja membawa diri ke taman yang sama ini mengulang masa lalu.Mama dah tak melarang hubungan Hawa dengan Hadi.Mama mulai sedar yang Hadi akan selalu jaga Hawa walau apa yang jadi.

"Ye, Hadi minta maaf.Hadi sibuk sejak nak kahwin ni.Tapi, Hadi tak pernah lupa Hawa dengan white rosses ni tahu tak?"

'Tahu pun.Hawa tak kisah sebenarnya Hadi sibuk pun.Hawa tahu that you'll always beside me,Yaw?'


"Tahu pun.Hadi dah dapat agak yang Hawa pergi sini tau tak"

'Elele, bukan Mama yang beritahu?'

"Lah, baru nak buat drama sikit tahu tak dia ni"

'Hawa ingatkan nak nikah dengan reception nanti nak buat baju sendiri lah.'

"Hm.Like those garden marriage tu ke?"

'Tengoklah.'

Mata terus memandang anak kecil bermain.Kembali meletakkan memori pertama di tempat teratas.Dengan cerita Adi-Hadi dan kisah hidup yang tak cliche'.Tak cliche' mungkin dari sisi kisah cinta yang tanpa suara.Sampai akhirnya dunia pertemanan ini dah lali dengan suara hati tanpa kata. Orang kata, macam ni, mungkin lebih jelas kata dasar ikhlas tu.

- - - -  - - - -- - - - - - - - - - - -

Seminggu sebelum akad nikah, Hadi bercuti dan pulang ke Johor untuk persiapan pernikahan.Entah rasa sayu tiba-tiba hadir bila terpandang wajah Hawa.

'Hadi tak tinggalkan Hawa lagi kan?'

"Dengan izin Allah, Dewi."


'Hawa takut semua ni takkan jadi kenyataan.'


Hawa dibawa ke hadapan Hadi.


"Tak kira apa jadi pun, Hadi-Hawa akan tetap jadi satu.Kalaupun di syurga.Dengan izin Allah hm sayang?"


- - - - - - - - - - -  - - - - -- - - - -


Hari terakhir membeli keperluan, Hawa dan Hadi keluar pergi mengambil door gift di H&H Boutique.Ketika hendak menyeberangi jalan, Hawa hampir dilanggar sebuah kenderaan yang menghampirinya sebelum ditolak seseorang.


Hawa terdiam bila melihat darah dikepala Hadi.Tanpa sedar, Hawa menangis dan memanggil nama Hadi.


"Hadi!Adi?"


Hadi berusaha menyedarkan diri apabila mendengar suara perempuan yang memangku kepalanya.


"Hawa boleh bersuara?"


Hawa terdiam.Tanpa sedar.Semuanya ibarat mimpi.Dalam sekelip mata, Hadi dipangkuan.Dalam sekelip mata, Hawa mampu bersuara.Janganlah kurniaan mu tuhan,mengambil Hadi dari Hawa.Janganlah Ya Rabb.


"Hadi kena kuat.Hawa tak mahu Hadi pergi.Tolonglah Hadi."


Tangan Hadi digenggam sebelum ambulance membawa mereka ke Hospital Seri Putri.Hadi dibawa ke unit rawatan rapi untuk membuang darah beku di kepala.Kemungkinan untuk Hadi hidup, 50 peratus.Kemungkinan untuk Hadi hilang semua memorinya tentang hidup masa lalunya tujuh puluh peratus.Itu kata Dr Aina yang merawat Hadi.


- - -- - -- - -- - - -  ---- -  -- -


"Aku nikahkan dikau, Mohammad Hadi Firman dengan Hawa Dayana binti Aryzal dengan mas kahwin dua puluh ringgit,tunai."

"Saya terima nikahnya, Hawa Dayana binti Aryzal dengan mas kahwin dua puluh ringgit tunai."

Walau sehari ku tak berhenti
Untuk mencari bunga hati

Walau tak ku punya
Tapi ku percaya cinta itu indah
Walau tak terlihat
Tapi ku percaya cinta itu indah

TAMAT


May Allah Bless


No comments:

Post a Comment

Thank you, May Allah shower you with HIS blesses.